ارز دیجیتال ریپل (XRP) چیست و عملکرد آن چگونه است؟
پلتفرمهای شرطبندی
ارز دیجیتال ریپل یک پلتفرم نیز میباشد و دارای یک کریپتوکارنسی اختصاصی ست. تراکنشهای Ripple به صورت فوری و در عرض چند ثانیه با کمترین هزینه انجام میشوند، دلیل آن هم وجود فایل لایه باز این پروتکل است.برخلاف بیت کوین و اتریوم، این ارز دیجیتال از استخراج بلاک چین استفاده نمیکند و به جای آن از یک مکانیزم ویژه که در آن تعدادی از سرورها تراکنشها را تایید و تصدیق میکنند، بهره میگیرد. هدف اصلی پلتفرم ریپل این است کنترل همهی تراکنشها و معاملات ارزهای جهان را به دست گیرد. ارز دیجیتالی که در این پلتفرم بکار میرود، ریپل (XRP) نام دارد. برای دسترسی به ارز دیجیتال XRP و خرید و فروش آن میتوانید از طریق پلتفرم ریپل اقدام کنید و ارز دیجیتال خود را در RippleNet ایجاد کنید.
RippleNet مجموعهای متشکل از خدمتگزاران مالی مثل بانکها و سایر خدمات پرداخت است که از پلتفرمهای پیشرفته و نوینی همچون ریپل برای انتقال پول به سراسر جهان استفاده میکند.
منظور از XRP چیست؟
XRP یک پروتکل لایه باز است که از آن به عنوان واسطهای برای انواع مبادلات از جمله کریپتوکارنسیها و ارزهای فیات استفاده میشود. توکن XRP مبالغ را در یک شبکهی Peer To Peer یا نظیر به نظیر انتقال میدهد. یکی از خاصیتهای منحصر بفرد ریپل داشتن آزادی ارزی است. منظور از آزادی یا استقلال ارزی این است که تراکنشها در شبکهی ریپل با هرگونه ارزی قابل پردازش میباشد. از این طریق ریپل تراکنشهای پیچیده با هزینههای بالا را به شیوهای سادهتر و با هزینهای معقول انجام میدهد و به بهبود مشکلات اساسی که در سیستمهای پولی جود دارد، کمک شایانی میکند.
عملکر فناوری ریپل چگونه است؟
ارز دیجیتال ریپل نقش ویژهای در تکنولوژی موجود در بلاک چین ایفا میکند. ریپل همواره سعی دارد با سیستمهای مالی در ارتباط باشد و با آنها همکاری کند، درحالی که سایر پلتفرمها از اینگونه سیستمها فاصله میگیرند. بدین منظور سازمان ریپل چندین محصول را ارائه داده تا بانکها در تراکنشهای بین اللملی خود از آنها استفاده کنند. نقش ریپل در این شبکه، واسطه گری و پردازش معاملات است؛ یعنی ابتدا ارز ورودی با XRP مبادله میشود، سپس به شبکه منتقل میشود تا تراکنش را به انجام برساند و درنهایت به ارز خروجی مبدل میگردد.
با وجود اینکه تنها ارز مورد استفاده در RippleNet ریپل است اما بانکها از طریق گیتهای ورود و خروج کوینهای مختلف را رد و بدل میکنند. این گیتها که به آنها gateway میگویند، پرداختهای ورودی را دریافت کرده و بر اساس رپیل مبادله انجام میدهند. در این سیستم یک تراکنش مجاز است از چند گیت عبور کند تا به خروجی مورد نظر خود برسد.
تفاوت بیت کوین با ریپل در چیست؟
عمدهترین اختلاف Bitcoin و ارز دیجیتال ریپل در اهدافیست که دنبال میکنند. اصلیترین هدف بیت کوین این است که تراکنشها را بدون انجام هیچ واسطه یا شخص ثالثی انجام دهد اما ریپل دقیقا خلاف این ایده را در سر دارد. ریپل به جای اینکه بخواهد بانکها را حذف کند، به مجهزتر کردن آنها کمک میکند و سیستمهای پرداختی کلاسیک را ارتقا میبخشد.
تفاوت دیگر ریپل با بیت کوین در نحوهی ایجاد آنهاست. همانطور که میدانید برای دستیابی به بیت کوین باید آن را استخراج کرد اما ریپل به شیوهی اجماع سرورها اینکار را میکند. در هنگام بیت کوین ماینینگ، ماینرها در یک شبکهی غیرمتمرکز اطلاعات تراکنشها را تایید کرده و داخل بلاکی قرار میدهند. سپس این بلاک به بلاک چین اضافه میشود. ولی ریپل در یک شبکهی متمرکز توسط خود ریپل انتشار مییابد.
حداکثر عرضهی بیت کوین 21 میلیون است درحالی که حداکثر عرضه ارز دیجیتال XRP صد میلیارد پیش بینی شده است.
مزایا و معایب ارز دیجیتالی ریپل (Ripple)
مزایا
- باعث افزایش سرعت و کاهش هزینه تراکنش ها میشود. به طوری که در هر ثانیه بالغ بر 10,000 تراکنش را پوشش میدهد
- تمرکز اصلی ریپل روی بانکها است و مانند سایر ارزهای دیجیتال دارای قوانین و پروتکلهای متعدد در شبکه خود نیست
- ریپل از استقلال ارزی برخوردار است یعنی توانایی تبدیل به هرگونه ارز یا کالا (مانند طلا) را دارد
معایب
- قابلیت استخراج ندارد و توسط خودش نشر مییابد
- از خیلی جهات متمرکز است که با اصول پایه ارز دیجیتال یعنی شبکه غیرمتمرکز در تناقض است و این برای ریپل یک ضعف به حساب میآید
- بیش از 60 درصد توکنهای ریپل هنوز منتشر نشدهاند و در دست شرکتها و بنیانگذاران ریپل میباشند