ارز در لغت به معنای پول خارجی ست. از ارز در تجارتهای خارج از کشور برای معامله استفاده میشود تا پول کشور مبدا را به پول کشور مقصد تبدیل کند و اصطلاحا تبادل ارز انجام دهد. حال برای اینکه ارزش پول کشوری را برحسب ارزش پول یک کشور دیگر محاسبه کنند، از مفهومی به نام نرخ ارز استفاده میکنند. در این مطلب در انفجاریا به تفصیل دربارهی نرخ ارز و نرخ برابری ارز توضیح خواهیم داد.
فهرست مطالب
تعیین نرخ ارزی باتوجه به یکی از نظریههای ارزشمند پروفسور و اقتصاددان نامدار سوئدی، آقای کاسل مطرح شد. طبق نظریهی برابری قدرت خرید کاسل، نرخ ارز به معنای نرخ تبدیل دو کشور در تجارتهای خارجی است که در آن قیمتها باهم مقایسه میشوند و قدرت خرید کالاها با آن پول در کشورشان سنجیده میشود تا ارزش هر پول مشخص شود. مثلا فرض کنید در کشوری با 5 دلار میتوان یک تلویزیون خرید و در کشور دیگر با 5 یورر فقط میتوان کنترل تلویزیون را تهیه کرد!
یکی از بزرگترین وارد کنندگان ارز به کشور، شرکتها یا افراد صادرکننده به خارج از کشورند؛ چراکه آنها محصولاتشان را با ارزهای خارجی تبادل میکنند. در واقع آنها عرضه را در کشور افزایش داده و تجارت خود را با ارزها رقم میزنند. اما در مقابل وارد کنندگان برعکس عمل میکنند. آنها تقاضا را در کشور افزایش داده و باعث خروج ارز زیادی از کشور میشوند زیرا آنها به ازای کالایی که خریداری میکنند باید به آنها ارز بدهند.
برای تعیین نرخ ارزها 2 راه وجود دارد:
در کشورهایی که رفت و آمد آزادانه انجام میشود و دولت و بانک مرکزی جلوی بازار ارز را نمیگیرد، یک بازار جهانی برای تبادل ارز وجود دارد که به آن سازمان آزاد ارزی میگویند. در این سازمان قیمت ارز ثابت نیست و اصطلاحا میگویند شناور است. یعنی نرخ هر ارز با توجه به نوسانات عرضه و تقاضا تغییر میکند
اما در کشورهایی که روابط آزادانه نیست، قضیه کمی فرق دارد. در این کشورها افراد باید از یک بازار ارز داخلی استفاده کنند که توسط حکومت و بانک مرکزی کنترل میشود و به آن سازمان کنترل ارز گفته میشود. در سازمان کنترل ارز نرخ ثابت است و دولت آن را تعیین میکند. در اینگونه کشورها اصلیترین خریدار و فروشنده خود حکومت است؛ بنابراین باتوجه به رویدادهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور بر روی ارزها ارزش گزاری انجام میدهد
نرخ برابری ارز، قیمت ارز یک کشور بر اساس قیمت ارزش یک کشور دیگر است. برای انجام مبادلات بین المللی از پول کشوری که با آن معامله را انجام میدهند، استفاده میشود. اینجاست که نرخ برابری ارزها به کمک ما میآید و با استفاده از آن ارزش پول کشورهای معامله کننده را به هم تبدیل میکنیم؛ و نرخ برابری هر ارز نسبت به ارز کشور دیگر مشخص میشود. بنابراین به جای استفاده از یک ارز، از یک جفت ارز برای محاسبه استفاده خواهد شد.
مثلا اگر بخواهیم جفت ارز یورو در مقابل دلار را نشان دهیم باید از سیمبل EUR/USD برای آن استفاده کنیم. آیا میتوانید بگویید که عبارت EUR/USD = 1.0214 به چه معناست؟ در واقع این عبارت به ما نشان میدهد که ارزش یک واحد از پول سمت چپ (یورو)، 1.0214 برابر پول سمت راست (دلار) است. در اغلب جفت ارزها از دلار استفاده میشود زیرا دلار یکی ارز قوی به حساب میآید و در بیشتر کشورها کاربرد دارد.
فارکس از ملموسترین بازارهای سهام است که از نرخ برابر ارزها تبعیت میکند؛ بنابراین به بازار فارکس، بازار برابری ارزها هم گفته میشود. در این بازار همهی سرمایه گزاران فارکس از طریق اینترنت با هم در ارتباطند و معاملاتشان را انجام میدهند زیرا خبری از دنیای فیزیکی نیست. از خوبیهای بازار برابری ارزها میتوان نقدینگی آنی را نام برد؛ چراکه در هر زمان از شبانه روز میتوانید تجارت کنید و محدودیتی برایتان وجود نخواهد داشت، همچنین دسترسی به ان آسان است و در هرکجا که باشید میتوانید معاملهی خود را انجام دهید، به دلیل داشتن نوسانات پایین ریسک پایینی دارد و حتی در مواقع افت بازار هم میتوانید هوشمندانه عمل کنید و سود کسب کنید، همچنین امکان خرید و فروش برابری انواع ارزها در آن وجود دارد.