مطمئنا همهی شما نام بازار بورس به گوشتان خورده و تا حدودی با آن آشنا هستید، اما اگر از شما بخواهند در مورد آن توضیح دهید، احتمالا نتوانید تعریف دقیقی از آن ارائه دهید. در این مقاله قصد داریم شما را با جزئیات این بازار آشنا کنیم تا بدانید در بورس چه میگذرد که این همه مخاطب را از سراسر جهان به سمت خود کشانده است. در جامعه اغلب افرادی را میبینیم که انگیزه و توانایی کار و ورود به اقتصاد را دارند اما پشتیبانی مالی زیادی ندارند و نمیتوانند آنطور که باید فعالیت اقتصادی انجام دهند. البته برعکس آن هم وجود دارد یعنی افراد سرمایه داری هم هستند که حوصله یا توانایی حضور در عرصههای اقتصادی را ندارند. بازار بورس و سرمایه این امکان را برای همهی این افراد فراهم کرده تا به طور کوتاه مدت و بلند مدت (بسته به هدف فرد) و با هر میزان سرمایه، وارد بازار شوند و سرمایه گزاری خود را انجام دهند.
معاملات در بازار بورس چگونه انجام میشود؟
همانطور که میدانید بازار به مکانی اطلاق میشود که در آن خرید و فروش صورت میگیرد. چه این خرید و فروش و معاملات در بستری مثل اینترنت یا در دنیای واقعی انجام شود. در بازار بورس افراد بر سر داراییهای خود معامله انجام میدهند. بورس در واقع یک بازار رسمی است و معاملات در آن در یک چهارچوب با قوانین مشخص صورت میگیرد و فعالیت آن دائمی ست و محدود به زمان بخصوصی نیست. پس از وارد شدن به بورس، دیگر شما در سود و زیان شرکت سهیم هستید.
افراد در دنیای واقعی میتوانند با داراییهای مالی و واقعی (غیر مالی) خود تجارت کنند. اما در بازار بورس تنها بر سر داراییهای مالی میتوان معامله کرد به همین علت هم است که گاهی به بازار بورس، بازار سهام هم میگویند.
منظور از داراییهای مالی پول نقد، اوراق بهادار، سهام، سپردهی بانکی و .. میباشد. ارزش این داراییها فیزیکی نیست اما جزو اموال ارزشمند فرد به حساب میآیند. مثلا فرض کنید شما برگهی سپردهی بانکی دارید. این برگه خودش به تنهایی ارزش ندارد اما نشان دهندهی پولی ست که در حسابتان دارید، بنابراین ارزشمند است. اما داراییهای غیرمالی شامل داراییهای واقعی و فیزکی افراد میشود مثل خانه، ماشین، زمین و.. که معاملهی آنها در بورس امکان پذیر نیست.
شروع فعالیت بازار بورس در ایران
ایدهی اصلی ایجاد بورس اوراق بهادار در ایران، به سال ۱۳۱۵ برمیگردد که یک کارشناس هلندی و یک کارشناس بلژیکی برای بررسی و اقدام در مورد تهیه و تنظیم مقررات قانونی به ایران آمدند؛ اما با آغاز جنگ جهانی دوم کارشان متوقف شد. در سال ۱۳۳۳، مأموریت تشکیل بورس اوراق بهادار به وزارت صنعت و معدن بانک مرکزی محول شد. این گروه، پس از ۱۲ سال تحقیق بالاخره در سال ۱۳۴۵ موفق به تشکیل قانون و مقررات بورس اوراق بهادار در تهران شدند. این لایحه در اردیبهشت ۱۳۴۵ در مجلس شورای ملی تصویب شد و در تاریخ 15 بهمن ۱۳۴6 آغاز به کار نمود.
انواع بازار بورس
چگونه میتوان در بورس سرمایه گزاری کرد؟
برای اینکه به عنوان یک تاجر در بورس شناخته شوید، باید ابتدا کد بورسی یا کد معاملاتی داشته باشید. این کد شناسهی شما در بورس است. همچنین کد بورسی به افراد زیر 18 سال تعلق نمیگیرد.
به طور کلی برای آغاز سرمایه گزاری در بورس باید 3 مرحله را طی کنید: اول اینکه در سامانه سجام اعتبار خود را بسنجید. دوم به یک کارگزاری رجوع کنید و ثبت نام کنید. سوم کد بورسی خود را دریافت کنید.
به یاد داشته باشید که این فقط آغاز راه است و برای اینکه یک سرمایه گزار موفق باشید باید اطلاعات و دانش خود را به روز نگه دارید و همیشه آپدیت باشید.
مزایای سرمایه گزاری در بورس عبارتند از :