در فارکس معامله کنندهها برای موفقیت در کار خود و جلوگیری از ضرر، ناچارند قبل از انجام یک معامله تحقیق کنند. یکی از روشهای تحقیق در فارکس، تحقیق تکنیکال است که در آن با استفاده از نمودارها و دادهها آیندهی بازار پیش بینی میشود. در تحلیل تکنیکال دو الگوی پیش بینی و محاسبات با عنوان اندیکاتور و اسیلاتور وجود دارد که اغلب هم باهم اشتباه گرفته میشوند. در این مقاله در انفجاریا تعریف دقیقی از این دو و تفاوتهایشان را بررسی خواهیم کرد.
فهرست مطالب
اندیکاتور در لغت به معنای مقیاس اندازه گیری میباشد. از اندیکاتورها به منظور تجزیه و تحلیل بازار و پیش بینی نوسانات ارز در بازارهای مالی از جمله فارکس استفاده میکنند. با استفاده از اندیکاتورها انداره و حجم معاملات و قیمت آنها محاسبه میشود و با توجه به نتیجهی کار تاجران میتوانند انتخاب کنند که چه هنگام به یک معامله وارد و یا از آن خارج شوند. در برخی از پایانههای معاملاتی مثل Meta Trader 4 امکاناتی تعبیه شده که به کاربران اجازه میدهد به صورت مستقیم اندیکاتورهای نرخی فارکس را مشاهده کنند و از روی آن درصد متقاضیان بازار را تشخیص دهند و نوسانات قیمتی بازار را پیش بینی کنند.
اندیکاتورهایی که معامله کنندهها بر روی پلتفرمها استفاده میکنند، در واقع فایلهای با فرمت MQL4 و MQL5 هستند که معمولا آنها را در محیط برنامه نویسی Meta Editor مینویسند. زمانی که اندیکاتور اجرا شود ممکن است اعدادی را در خروجی مشاهده کنید و یا اینکه خروجی به صورت یک فایل هشدار اجرا شود زیرا برنامه نویسان هر کدام اندیکاتورها را به سبک خود طراحی و برنامه نویسی میکنند.
از معروفترین اندیکاتورهای فارکس میتوان مک دی، آر اس آی و .. را نام برد. دلیل محبوبیت این اندیکاتورها این است که آنها دقیقتر مبالغ را پردازش میکنند و با ایجاد شاخص برای مشتریان وضعیت بازار را تجزیه و تحلیل میکنند.
اسیلاتور نوعی از اندیکاتورهاست که نقاط عطف را در یک بازار ثابت نشان میدهد. اسیلاتور به معنای ارتعاش سنج است و به تاجران کمک میکند تا زمان مناسب ورود به بازار را پیدا کنند. زمانی که نوسانات بازار زیاد باشد احتمال خطا در اسیلاتور بالا میرود. در واقع اندیکاتورهای همزمان و پیش بینی کننده را اسیلاتور گویند که قبل از اینکه مبالغ به یک قیمت واقعی برسد، تغییر میکنند؛ درنتیجه برای شناسایی نقاط عطف بازار بسیار مفیدند.
اسیلاتورها همچنین نقاط اُوربُوت و اُورسُولد را شناسایی میکنند. نقاط اُوربوت به نقاطی اطلاق میشود که بازار در آن نقاط فیکس میماند و از آن مبلغ بالاتر نمیرود و حتی ممکن است در یک بازهی زمانی ریزش داشته باشد. نقاط اُورسولد هم شامل نقاطی میشود که مبلغ به کمترین حد خود میرسد و از آن پایینتر نمیرود. تشخیص این نقاط برای فرد معامله کننده مهم است زیرا میخواهد در نقاط اورسولد بخرد و در نقاط اوربوت بفروشد.
اساسیترین اسیلاتورها نیروی حرکت و نرخ تغییر راک هستند. نمودار اسیلاتور ما را از سرعت و شتاب تغییرات بازار مطلع میکند تا این طریق صعودی یا نزولی بودن روند بازار را تشخیص دهیم. در حالت اوربوت نمودار پیشرفت صعودی دارد و در حالت اور سولد نمودار به صورت نزولی خواهد بود.
مفیدترین اسیلاتورها، اسیلاتورهای Rate of change و Momentum هستند و بعد از آنها اسیلاتور RSI و Stochastic قرار دارند.
با اینکه اسیلاتور زیرمجموعهای از اندیکاتور است اما در اسیلاتور برخی از ویژگیها تعبیه شده است که در اندیکاتور وجود ندارد. در زیر به آنها اشارهای خواهیم داشت:
در نهایت برای اینکه بتوانید پیش بینی درست و دقیقتری انجام دهید، باید از این دو ابزار در کنار هم استفاده کنید. با تمرین و تجربه به مرور زمان درمییابید که کدامیک از اندیکاتورها را با کدامیک از اسیلاتورها استفاده کنید تا به بیشترین بازدهی برسید.